Lagi Nasihat untuk Pelabur Hartanah Baharu

Apakah nasihat yang akan anda berikan kepada pelabur baharu?

1. Cari jurulatih/mentor di kawasan anda yang anda boleh dapatkan bimbingan. Paling penting dengan sesiapa sahaja yang anda hubungi, pastikan mereka berjaya melakukan apa yang anda mahu lakukan dan bercakap dengan orang lain yang telah mereka bantu sebelum anda membuat komitmen terhadap masa dan/atau wang anda.

Pelaburan hartanah bukanlah perniagaan solo. Anda memerlukan peguam, CPA (berpengetahuan dalam pelaburan hartanah), kontraktor, sub-kontraktor, ejen hartanah, syarikat hak milik, peguam penutup, pemeriksa, penilai, dan seterusnya. Cari seseorang yang pernah berjalan melalui ladang lombong sebelum anda dan boleh membantu anda untuk menjimatkan masa dan wang anda.

Patutkah anda membayar mereka untuk masa mereka? betul-betul. Jika mereka bersedia untuk berkongsi dengan anda apa yang mereka pelajari selama bertahun-tahun melalui masa dan usaha mereka sendiri, mereka telah membayar kemahiran mereka dalam satu cara atau yang lain dan apa yang anda akan perolehi daripada mereka patut dibayar. Jika mereka tidak berbaloi untuk membayar, mereka tidak berbaloi untuk diikuti.
Dan jangan mendekati rakan sebaya anda sahaja; hubungi mereka yang lebih baik daripada anda. Jim Rohn berkata, “anda adalah purata daripada 5 orang teratas yang anda ajak bersama.” Jika anda ingin menjadi lebih baik dalam mana-mana kawasan, cari seseorang untuk diikuti yang melakukan lebih baik daripada anda.

2. Libatkan diri dengan kumpulan rakan sebaya yang lebih tahu daripada anda. Pergi ke semua mesyuarat yang anda boleh. Bagi pelabur hartanah, ini biasanya bermaksud mesyuarat REIA tempatan (mesyuarat persatuan pelabur hartanah yang boleh anda temui di NationalREIA.com). Lihat juga MeetUp.com dan mana-mana mesyuarat persatuan tuan tanah tempatan. Tuan tanah sudah menjalankan perniagaan dan boleh menjadi sumber maklumat yang hebat serta bakal pembeli dan penjual untuk bekerjasama.

3. Tetapkan matlamat. Buat rancangan. Berapa banyak rumah yang anda ingin beli dalam tempoh 12 bulan akan datang? Berapa yang anda mahu nilai dalam 5 tahun? Semasa anda menulis matlamat, sertakan strategi untuk mencapainya. Ingin membeli 10 rumah dalam 12 bulan akan datang? Pecahkan itu kepada beberapa bahagian untuk mengetahui perkara yang perlu anda lakukan setiap bulan untuk menjadikan matlamat tersebut menjadi kenyataan.

4. Beli hartanah. Jika anda belum bermula, mulakan! Jika anda membeli, beli lebih banyak. Jika anda tidak, 10 tahun akan berlalu dan anda akan menyalahkan diri sendiri kerana tidak membeli semua yang anda boleh hari ini. Cara untuk benar-benar belajar adalah dengan melakukan. Buku dan seminar adalah hebat, tetapi anda tidak akan tahu perkara yang anda tahu dan tidak tahu sehingga anda melompat dan mula membeli untuk diri sendiri.

Ia adalah klise usang bahawa “tidak pernah ada masa yang lebih baik untuk membeli hartanah”, tetapi ia adalah benar. Saya percaya ia sentiasa benar. Sudah tentu, anda perlu melaraskan kaedah dan strategi anda bergantung pada ekonomi dan tempat anda melabur, tetapi semua orang bekerja, membeli-belah dan tinggal di suatu tempat. Jika anda tidak memilikinya, orang lain akan memilikinya.

Recent Comments

No comments to show.