Adakah Membeli Kereta Rosak Banjir Berbaloi dengan Risiko?

Elakkan Membeli Kereta.

Kereta pernah mengalami kerosakan banjir. Beribu-ribu kenderaan rosak akibat banjir setiap tahun, kata Consumer Reports. Dan walaupun anda mungkin berfikir bahawa kereta yang rosak akibat banjir itu kebanyakannya dibuang di tempat sampah, itu tidak selalu berlaku. Malah, ternyata, beberapa kereta yang dinaiki air dibaiki dan dijual semula di pengedar kereta di bahagian lain di negara ini. 

Claim Insurans Banjir. Menurut Consumer Reports, itu kerana kereta yang rosak akibat banjir sering diangkut ke lokasi yang pembeli kereta mungkin tidak mengetahui tanda amaran yang perlu dicari semasa membeli kenderaan yang rosak akibat banjir. Masalahnya, bagaimanapun, ialah air boleh merosakkan elektronik, pelincir, dan juga sistem mekanikal kenderaan. Dan masalah-masalah itu? Mereka boleh “menghantui pembeli sepanjang hayat kereta itu,” kata Consumer Reports.

Malah, John Ibbotson, ketua mekanik Laporan Pengguna, mengesyorkan mengelakkan kenderaan baharu atau terpakai dengan sebarang tanda kerosakan banjir “walaupun kenderaan kelihatan boleh diterima dan mungkin berfungsi apabila anda memeriksanya.” Nasib baik, mengesan kenderaan yang banjir tidaklah begitu sukar. Perhatikan tanda-tanda kerosakan banjir, termasuk permaidani basah, lumpur, dan serpihan di celah antara panel di dalam batang dan di bawah hud, bersama-sama dengan sebarang tanda karat. Pertimbangkan untuk meminta kereta itu diperiksa oleh mekanik juga.