Lima Petua Asas untuk Melabur dalam Hartanah

Terdapat banyak perkara yang perlu dipelajari dalam Hartanah sebelum anda mula melabur. Sebenarnya, pelaburan dalam Hartanah jauh lebih rumit daripada pelaburan saham. Itulah sebabnya Hartanah telah menjadi bidang pelaburan biasa bagi ramai orang dan dengan itu telah menjadi lebih popular selama ini. Seseorang itu perlu mempunyai pengetahuan kewangan dan undang-undang sebelum melabur dalam Hartanah.
Jadi, di sini kami memberikan anda lima petua asas yang membantu anda membiasakan diri dengan konsep asas Hartanah.

1. Lokasi:
Lokasi Perkara yang merupakan pepatah usia tua sangat sesuai apabila kita memikirkan tentang pelaburan dalam Hartanah. Perkara pertama yang perlu anda pastikan semasa melabur dalam hartanah atau meneruskan ke hadapan ialah sama ada ia terletak di tempat yang baik atau tidak.
Jika ia adalah lokasi terbaik, ia boleh menjadi rumah yang paling teruk di sana, tetapi itu tidak penting kerana anda hanya boleh menyelesaikan masalah atau menjualnya semula kepada seseorang yang mahukan rumah di lokasi terbaik. Ini dipanggil sebagai formula Memperbaiki dan Membalikkan oleh pelabur Hartanah profesional.

2. Memborong hartanah:
Menjadi bijak juga sangat penting semasa melabur. Anda perlu mengikuti formula Warren Buffet dari pelaburan pasaran saham yang mengatakan “Anda perlu tamak, manakala orang lain berasa takut.” Anda perlu berhati-hati untuk hartanah borong yang ditawarkan pada diskaun hebat dan dengan itu mengelak daripada membayar harga penuh.

Menggunakan teknik ini, anda boleh membeli hartanah pada harga rendah dan mengekalkan harga jualan dua kali ganda harga belian yang membantu anda memaksimumkan pulangan pelaburan anda.

3. Berhubung dengan pelabur tempatan:
Bergaul dengan pelabur tempatan dan bercakap dengan mereka tentang pasaran Hartanah tempatan akan membantu anda mengetahui perkara itu dengan lebih baik. Minta mereka menunjukkan sifat mereka dan mengambil setiap maklumat yang mereka berikan kepada anda.

4. Membaca banyak membantu:
Terdapat banyak maklumat yang tersedia dalam talian hari ini. Anda juga boleh mendapatkan maklumat yang mungkin anda perlukan mengenai bidang Hartanah dan juga pelaburan. Beli dan baca buku yang memberi anda pengetahuan praktikal tentang membeli, menyelak, menyewa dan menjual hartanah.

5. Cari Realtor yang baik:
Ini adalah bahagian yang terbaik. Apabila anda sudah bersedia dan akhirnya bersedia untuk melabur dalam beberapa hartanah, maka Realtor adalah orang yang membantu anda dengannya. Dan broker barang yang baik yang memahami konsep pelaburan pulangan dan juga telah menjual beberapa hartanah boleh menjadi pilihan terbaik.

Pelaburan hartanah boleh menawarkan pulangan yang luar biasa, tetapi ada juga orang yang muflis selepas melabur dalam Hartanah. Semuanya di tangan anda, jadi pastikan dan ketahui semua yang terlibat sebelum anda melabur.

Recent Comments

No comments to show.