Jika Saya Mula Melabur Hartanah Saya Lagi Hari Ini

Jika saya memulakan pelaburan hartanah saya semula hari ini, mengetahui perkara yang saya tahu sekarang, perkara yang saya akan lakukan secara berbeza ialah: (tanpa urutan kepentingan tertentu)
Terima betapa sukarnya akan menjadi. Saya tidak pernah memiliki perniagaan sebelum ini. Kami tahu usaha ini akan menjadi sukar kerana ia hanya kami – tiada orang lain yang bertanggungjawab untuk apa-apa. Kami tidak lagi boleh pulang ke rumah pada waktu malam atau pada hujung minggu dan hanya makan sayuran. Ini seperti mempunyai bayi – 24 jam sehari, 7 hari seminggu penuh tanggungjawab. Dan, seperti mempunyai bayi, melainkan anda pernah mengalaminya, anda tidak faham maksudnya. Pemahaman mental tidak seperti pemahaman pengalaman kehidupan sebenar. Saya menjangkakan ia sukar – saya tidak tahu sejauh mana jangkaan saya daripada tepat.

Ketahui betapa bermanfaatnya. Kami mempunyai matlamat dan rancangan perniagaan. Kami mempunyai “mengapa” yang besar apabila kami bermula yang kami gunakan secara kerap untuk mengelakkan diri daripada terkeluar dari landasan atau berputus asa dengan apa yang kami cuba capai. Walau bagaimanapun, walaupun kita mencapai matlamat kita, seberapa terperinci rancangan perniagaan kita, sepenting alasan kita untuk berjaya sebenarnya, saya tidak tahu saiz ganjaran yang akan kita perolehi jika kita enggan dihalang. Saya tidak boleh cukup menekankan betapa besarnya halangan yang dilemparkan ke hadapan anda berulang kali, dan sentiasa berubah. Godaan untuk mengatakan, “ini terlalu sukar – saya akan mencuba sesuatu yang lain,” adalah BESAR. Setiap kali anda berputus asa pada impian anda dan mula ke arah yang baru, anda akan mula semula. Cabaran mungkin berbeza, tetapi mereka akan tetap ada. Untuk menang besar, anda perlu berkembang besar. Untuk menjadi besar memerlukan mengatasi cabaran besar. Kami melakukannya, tetapi mereka akan menjadi lebih sukar jika saya tahu betapa besarnya ganjaran yang menanti lebih jauh.

Ketahuilah bahawa kekayaan sebenar akan mengambil masa yang lebih lama daripada yang dikatakan oleh semua guru. “Beli sahaja produk saya / ikut sistem saya dan anda akan melihat hasil yang besar.” Saya masih belum bertemu secara peribadi sesiapa yang kaya mengikut proses yang ditetapkan oleh program yang mereka beli. Semua orang yang saya kenali tentang kekayaan sebenar mengikuti pengalaman seorang jurulatih/mentor ketika mereka memulakan jejak mereka sendiri. Ia kelihatan mudah di TV; ia kedengaran mudah di seminar; ia adalah kerja keras dan ia mengambil masa lebih lama daripada yang anda fikirkan. Ketahui bahawa bermula supaya anda tidak kecewa atau terganggu.

Ketahui betapa sukarnya bekerja dengan pasangan saya. Siapakah bos? Yelah tu. Dan itu hanya satu masalah. Siapa yang betul? Siapa tahu lebih lanjut? Pandangan siapa yang terbaik? Siapa yang mempunyai keputusan muktamad? Satu perkara jika anda mempunyai rakan kongsi perniagaan yang tinggal di rumah yang berbeza – cara yang berbeza. Dalam masa yang sangat singkat, perniagaan adalah satu-satunya perkara yang anda bincangkan. Lagipun, apa lagi yang ada? Betul…

Bayar lebih sedikit untuk wang persendirian. Bermula, kami menawarkan terlalu banyak kerana takut kami tidak akan mendapatnya. Ternyata, orang ramai gembira untuk meletakkan wang mereka dengan selamat dalam pelaburan yang dicagarkan oleh hartanah. Bertahun-tahun kemudian, kami mengambil keuntungan untuk membayar wang “mahal” asal apabila kami memperoleh pengetahuan dan kepakaran yang diperlukan untuk menawarkan pulangan yang kurang. Kebanyakan pemberi pinjaman tersebut sangat gembira dengan keteraturan pulangan mereka sehingga mereka memilih untuk tinggal bersama kami walaupun ditawarkan kadar faedah yang lebih rendah. Jaga pemberi pinjaman wang peribadi anda dan mereka akan kekal bersama anda selama-lamanya. (Dan, mereka juga menggalakkan rakan, keluarga dan rakan sekerja mereka untuk melabur.)

Menjual lebih banyak hartanah daripada memegang segala-galanya (walaupun ia membuatkan kita belajar cara menjadi kurus dan bersih tanpa pembaziran). Pada mulanya, kami mempunyai gambaran jangka panjang yang melibatkan pegangan hartanah untuk ke sana. Sememangnya, lebih besar portfolio kita, lebih cepat kita boleh mencapai matlamat akhir itu. Kerana kecekalan kami, kami enggan menjual apa-apa selama kira-kira lima tahun. Pada masa itu, kami mencipta portfolio yang agak besar. Mengimbas kembali, memegang segala-galanya mungkin tidak perlu dan mempunyai ketulan wang tunai sekarang dan kemudian akan membolehkan kami bernafas lebih baik dan membuat beberapa keputusan pelaburan yang berbeza.
Jika saya memulakan pelaburan hartanah saya sekali lagi hari ini, mengetahui apa yang saya tahu sekarang, apa yang saya akan lakukan perkara yang sama:
Bayar untuk bimbingan yang baik. Dari permulaan. Dan jurulatih anda berubah dari semasa ke semasa. Terdapat banyak pelabur yang tahu lebih daripada anda, terutamanya apabila anda mula-mula memulakan perniagaan. Anda ingin sentiasa mengikuti seseorang yang berjaya melakukan lebih daripada anda dan yang secara aktif melakukannya. Ekonomi dan kesahan perkara yang kami lakukan berubah sepantas kilat dan penting untuk dibimbing oleh seseorang yang terlibat secara aktif dalam perniagaan yang anda ingin pelajari. Jauh lebih baik untuk berjalan melalui ladang lombong mengikut jejak seseorang yang telah berjaya melintasinya.

Terlibat dalam kumpulan dalang untuk berkongsi idea tentang perkara yang berkesan dan tidak. Jika dua kepala lebih baik daripada satu, bagaimana pula dengan enam atau tujuh? Mereka bukan sahaja boleh membantu membimbing anda dan menunjukkan perkara yang anda tidak akan pernah fikirkan sendiri, mereka juga menganggap anda bertanggungjawab. Apabila anda bertemu setiap bulan dan berkata, “inilah yang akan saya capai dalam tiga puluh hari akan datang,” dalam masa tiga puluh hari anda akan menyelesaikannya. Lagipun, anda tidak mahu kembali dan memberitahu mereka bahawa anda tidak berjaya!

Masuk ke dalam perniagaan ini dengan pasangan saya. Walaupun sukar (bolehkah anda katakan “kaunseling”), ternyata ia adalah rakan kongsi terbaik yang boleh saya minta. Atas beberapa sebab termasuk hakikat bahawa tiada orang lain yang mengambil berat hampir sama ada setiap urus niaga mendapat keuntungan atau tidak. Tiada siapa yang akan melihat perniagaan anda lebih daripada orang yang mendapat 100% keuntungan atau kerugian yang anda perolehi. Tiada siapa yang akan mengambil berat tentang bagaimana setiap keputusan memberi kesan kepada anda dan keluarga anda untuk jangka panjang sebagai pasangan anda. Ya, ia sukar, tetapi dua mata dan dua otak memerhati dan belajar tentang semua yang perlu dilakukan ternyata memberi kelebihan yang besar. Dapatkan bantuan luar untuk membimbing anda tentang cara membuat keputusan bersama-sama, membahagikan tanggungjawab dan memastikan perkahwinan anda serta perniagaan anda sentiasa tertib. Satu perkara yang kebanyakan pelajar kami katakan ialah, “anda sangat bertuah pasangan anda berada bersama anda untuk membantu anda dan memahami semua yang terlibat.” Saya perlu bersetuju.

Fokus pada keputusan jangka panjang dan bukannya jangka pendek. Kekecewaan dalam jangka masa pendek sering berlaku dan hasilnya boleh menjejaskan semangat dan stamina anda. Sentiasa mempunyai alasan dan matlamat jangka panjang di hadapan anda untuk memastikan anda meletakkan satu kaki di hadapan yang lain, terutamanya apabila mengatasi halangan besar. Kami menggunakan banyak kalkulator unjuran untuk melihat di mana kami akan berada dalam 5, 10, 20, 30 tahun. Hari ini mungkin kurus tetapi, budak lelaki, persaraan kelihatan menakjubkan!!

Enggan dihentikan – tidak kira apa yang media katakan, bank lakukan, penggubal undang-undang berubah, penyewa membuang cara anda, pemberi pinjaman wang persendirian memerlukan, peguam meminta, dan seterusnya dan seterusnya dan seterusnya dan seterusnya. Tangani kepingan bersaiz gigitan – satu hari pada satu masa – satu projek pada satu masa – satu dokumen pada satu masa. Teruskan mengatasi. Itulah yang diperlukan oleh perniagaan ini.

Pegang seberapa banyak harta yang kita boleh. Ia menjadikan kehidupan dalam jangka pendek sukar, tetapi ganjaran jangka panjang berbaloi.

Teruskan membuat rancangan perniagaan sekerap mungkin. Ini memastikan anda berada di landasan yang betul. Pelan perniagaan menyedarkan anda tentang di mana anda berada dan di mana anda berada. Mereka adalah satu-satunya cara untuk merancang kemajuan atau gangguan dan selama bertahun-tahun mereka telah memastikan kami berada di One True North ke arah matlamat kami.

Bina pasukan dan kakitangan. Pelaburan hartanah bukanlah perniagaan solo. Upah pertama kami ialah penjaga buku. Simpan kira adalah penting tetapi bukan sesuatu yang kami mahu menghabiskan masa kami; ia bukan sesuatu yang menjana pendapatan. Ketahui titik kesakitan anda dan upah orang lain untuk melakukan perkara yang anda tidak mahu lakukan atau tidak boleh lakukan. Tugas anda adalah menjana pendapatan. Salah satu cara terbaik untuk melakukannya ialah duduk di hadapan penjual yang sedang merundingkan tawaran. Kerja yang boleh diupah dan dikendalikan oleh orang lain, diupah dan biarkan orang lain yang mengendalikan.

Kelilingi diri kita dengan orang yang berfikiran sama. Kita semua memerlukan kumpulan rakan sebaya. Sekumpulan pelabur lain yang melakukan perkara yang anda lakukan akan membantu anda membuat keputusan, menunjukkan penyelesaian alternatif, memastikan anda bermotivasi, menawarkan sokongan apabila anda bergelut, dan memastikan anda bertanggungjawab terhadap matlamat dan garis masa anda sendiri.

Kekalkan jurulatih hartanah dan perniagaan. Selama bertahun-tahun kami mempunyai jurulatih hartanah. Sebaik sahaja kami menguasai pelaburan hartanah, perjuangan kami seterusnya ialah memiliki dan mengendalikan perniagaan – satu lagi sempadan baharu. Jadi kami menemui seseorang yang berjaya melakukan apa yang kami mahu lakukan. Syarikat induk kami beroperasi dalam keadaan merah pada masa itu. Kami yakin ia akan pulih apabila ekonomi pulih dan nilai hartanah mula meningkat. Jurulatih perniagaan kami melihat ke atas syarikat kami, membuat beberapa perubahan pada operasi kami, dan dalam masa beberapa bulan syarikat yang sama itu berjumlah enam angka. Saya tidak boleh menekankan dengan cukup kuat bahawa anda tidak tahu apa yang anda tidak tahu. Anda tidak boleh bertanya soalan yang betul apabila anda tidak tahu apa itu. Cari seseorang dalam setiap bidang perniagaan anda yang pernah berada di sana/melakukannya dan akan menunjukkan perkara yang anda tidak tahu hari ini.

Sentiasa menjangkau melebihi apa yang kita percaya mungkin. Perniagaan ini memerlukan banyak regangan. Terdapat begitu banyak bahagian yang bergerak dan banyak daripadanya menakutkan – berurusan dengan syarikat gadai janji, pemberi pinjaman swasta, pemberi pinjaman wang keras, peguam, syarikat hak milik, syarikat insurans, perundangan tempatan/negeri dan IRS, hanya untuk menamakan beberapa. Anda mesti bersedia untuk berfungsi di luar zon selesa anda dan pergi ke tempat yang anda tidak pernah pergi sebelum ini. Mereka yang sentiasa berundur kembali ke dalam keselamatan apa yang telah mereka ketahui tidak pernah benar-benar berjaya.

Mempunyai visi yang jelas tentang ke mana hala tuju kita dan berpegang padanya. Visi itu membolehkan kami berkorban untuk perniagaan walaupun ia menyakitkan. Kami sentiasa mempunyai pelan gambaran besar kami terpampang di hadapan kami.

Cipta matlamat. Memang benar bahawa jika anda tidak tahu ke mana anda pergi, anda tidak tahu bagaimana untuk sampai ke sana atau walaupun anda tiba. Tetapi, ia sebenarnya lebih daripada itu. Kali pertama kami menulis matlamat, kami menulis matlamat satu, tiga, lima, sepuluh, dan lima belas tahun kami. Siapa tahu apa yang akan berlaku di dunia dalam lima belas tahun? Saya menulis “bersara”. Apa yang menarik ialah kami mencapai matlamat satu, tiga dan lima tahun kami semuanya dalam enam bulan pertama! Beberapa perkara tentang itu: (1) kami tidak pernah menulis atau menjejak matlamat sebelum ini jadi kami tidak tahu berapa banyak yang boleh kami capai dalam tempoh masa tertentu (2) kami bergerak terlalu pantas! Pada tahun berikutnya, kami mencapai matlamat satu tahun kami dalam 8 bulan. Tahun ketiga, kami mencapai matlamat satu tahun kami dalam 10 bulan. Kami kini boleh meramalkan, dengan jumlah ketepatan yang saksama, apa yang boleh kami capai dalam 12 bulan. Setiap tahun, matlamat kami adalah lebih besar untuk tahun hadapan berbanding tahun sebelumnya. Dan, setiap tahun perniagaan kami telah berkembang dengan pesat. Kebetulan? Saya percaya pertumbuhan yang menakjubkan adalah kerana kami memberi perhatian kepada butirannya. Bahagian yang menyeronokkan ialah apabila anda menyemak matlamat tersebut untuk melihat sama ada/apabila anda mencapainya, dan bahagian yang menyeronokkan seterusnya ialah dapat meregangkannya. Tanpa gol, anda tidak mempunyai kerangka rujukan dan tiada kad skor. Tanpa kad skor, anda tidak tahu cara anda bermain permainan supaya anda tidak boleh membetulkan dan menambah baik. Dan, dengan cara ini, anda tidak boleh meraikan kemenangan yang tidak diketahui!

Recent Comments

No comments to show.