iOS 16: Ciri iPhone Baharu Terbaik dalam Beta Awam

Apple iOS 16 kini tersedia dalam beta awam, yang bermaksud anda boleh mencuba ciri baharu sistem pengendalian itu sebelum keluaran awamnya pada musim gugur. Komunikasi, pemperibadian dan privasi ialah fokus utama iOS 16, yang menawarkan peningkatan pada skrin kunci iPhone anda, apl Messages dan Wallet, hanya untuk menamakan beberapa sahaja.

iOS 16: Ciri iPhone Baharu Terbaik dalam Beta Awam

tahunan syarikat ucaptama WWDC, iOS 16 sepatutnya mendapat keluaran yang meluas bersama-sama iPhone 14 yang sangat dikhabarkan. Perisian baharu ini akan berfungsi pada model iPhone 8 dan lebih baharu.

Berikut ialah setiap ciri iOS 16 yang perlu anda ketahui.

Edit dan ‘nyahhantar’ mesej

“Tipo yang memalukan adalah perkara yang sudah berlalu,” kata SVP Kejuruteraan Perisian Apple Craig Federighi sambil memperkenalkan tiga ciri yang paling diminta untuk apl Messages.

Pertama, dalam iOS 16 anda akan dapat mengedit mesej yang dihantar. Jadi, jika anda mendapati kesilapan menaip selepas mesej, anda akan dapat mengedit mesej itu selepas fakta itu. Satu “suntingan” kecil muncul dalam status di bawah mesej.

Seterusnya, dan ini mungkin ciri baharu kegemaran saya, anda boleh segera mengingati mesej yang dihantar. Jika anda secara tidak sengaja menghantar mesej yang belum selesai, anda boleh menggunakan alat Buat asal Hantar untuk menghalangnya daripada dibaca dan mudah-mudahan kelihatan kurang huru-hara kepada rakan dan keluarga anda.

Akhir sekali, anda boleh menandai mesej dan urutan sebagai belum dibaca. Ini boleh menjadi alat yang sangat baik apabila anda tidak mempunyai masa untuk membalas mesej pada masa ini, tetapi ingin memastikan anda kembali kepadanya kemudian.

Skrin kunci baharu yang boleh disesuaikan

Salah satu perkara yang paling anda lihat pada iPhone anda ialah skrin kunci, terutamanya jika anda mempunyai iPhone yang dilengkapi Face ID. iOS 16 membawa kemas kini paling penting pada skrin kunci iPhone . Tekan dan tahan untuk mengedit skrin kunci anda. Anda boleh leret untuk mencuba beberapa gaya yang berbeza. Setiap gaya menukar penapis warna untuk foto latar belakang dan fon pada skrin kunci supaya semuanya saling melengkapi. Ini seakan-akan pandangan Apple terhadap Material You Google, yang dilancarkan dengan Android 12.

Anda juga boleh menyesuaikan fon untuk masa dan tarikh serta menambah widget skrin kunci seperti suhu, deringan aktiviti dan kalendar. Widget adalah serupa dengan komplikasi pada skrin kunci Apple Watch. 

Pemberitahuan dan aktiviti langsung

Kadangkala pemberitahuan boleh menutup foto skrin kunci anda, jadi iOS 16 mengalihkan pemberitahuan ke bahagian bawah paparan anda. Semasa anda menerimanya, bukannya disusun ke dalam senarai, ia kelihatan seperti karusel menegak. Ini bukan sahaja kelihatan lebih baik tetapi harus menjadi bantuan besar untuk penggunaan sebelah tangan iPhone anda.

iOS 16 juga bertujuan untuk menyelesaikan masalah pemberitahuan lain. Kadangkala anda mendapat sekumpulan pemberitahuan berturut-turut daripada satu apl, seperti markah permainan bola keranjang. Alat baharu untuk pembangun yang dipanggil Live Activities memudahkan anda mengetahui perkara yang berlaku dalam masa nyata daripada skrin kunci anda, dan bukannya mendapat beberapa siri gangguan.

Aktiviti Langsung seharusnya memudahkan anda mengikuti acara sukan, senaman atau bahkan kemajuan perjalanan Uber.

sumber : cnet