Faktor-Faktor yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Membeli Hartanah

Setiap orang mengimpikan untuk memiliki rumah pada satu-satu masa. Tetapi memiliki rumah bukanlah gurauan. Ia memerlukan pertimbangan dan perancangan yang teliti untuk membuat pelaburan yang begitu berat. Banyak perkara yang perlu diingat sebelum membeli mana-mana hartanah. Kebimbangan utama adalah kewangan tetapi terdapat banyak perkara lain yang berkaitan secara langsung dengannya.
Berikut adalah beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli hartanah:

1) Kestabilan pendapatan: Melakukan kerja anda dengan baik dan memperoleh wang yang baik mungkin merangsang anda untuk membeli hartanah pada masa ini. Tetapi adalah sangat penting untuk menganalisis keadaan kewangan anda sebelum membuat sebarang pembelian besar. Sejauh manakah pekerjaan anda stabil pada masa ini, adakah gaji anda akan meningkat dalam beberapa waktu, apakah perbelanjaan anda yang lain dan sejauh mana selamat untuk melabur dalam aset adalah beberapa soalan yang paling penting untuk dijawab. Jika anda tidak pasti situasi pendapatan masa depan anda, maka mengambil gadai janji bukanlah idea yang sangat baik pada masa ini. Tunggu sebentar dan simpan lebih banyak wang untuk bayaran muka.

2) Skor Kredit: Skor kredit ialah nombor statistik yang menggambarkan kelayakan kredit seseorang. Pemberi pinjaman menggunakan skor kredit untuk menilai kemungkinan seseorang membayar balik hutangnya. Ia juga menentukan kadar faedah di mana gadai janji akan diberikan jika ia diluluskan oleh bank atau pemiutang.

3) Komitmen peribadi: Apakah matlamat peribadi anda? Apakah perbelanjaan yang anda lihat dalam masa terdekat? Adakah anda akan berkahwin atau merancang bayi? Apakah perbelanjaan yang mungkin melambatkan pembelian gadai janji anda? Semua acara ini akan menyebabkan perbelanjaan yang besar dan mungkin melambatkan tugas membeli hartanah anda. Tanya soalan ini kepada diri sendiri dan berunding dengan orang yang anda sayangi sebelum merancang untuk mengambil langkah besar itu.

4) Senario Hartanah: Apakah trend hartanah di kawasan anda? Adakah harga hartanah naik atau berada dalam keadaan stabil. Jika harga telah meningkat, adakah kewangan anda membolehkan anda membuat pembelian itu? Sesetengah kawasan di bandar anda mungkin menarik ramai pembina justeru kadar hartanah mungkin meningkat. Jika harga turun, anda mungkin bertuah kerana membeli hartanah yang anda idamkan pada kadar yang berpatutan.

5) Jangkaan daripada hartanah: Membeli rumah mungkin untuk tujuan yang berbeza- boleh untuk kegunaan anda sendiri atau mungkin rumah kedua anda iaitu pelaburan. Memandangkan pelaburan dalam hartanah dianggap sebagai pertaruhan paling selamat, ramai orang membeli rumah dan menyewanya untuk mendapatkan pulangan. Jika anda membelinya untuk tujuan anda sendiri, anda mungkin memilih kawasan tertentu atau kawasan tertentu, tetapi jika membeli untuk pelaburan, anda mungkin terlepas pandang perkara tersebut dan hanya menumpukan pada membeli hartanah yang sesuai dengan bajet anda.

Kami pasti bahawa apabila anda telah mempertimbangkan semua perkara ini, anda akan membuat tawaran yang terbaik. Isu berkaitan harta adalah kritikal dan sensitif dan harus ditangani dengan penuh kebimbangan.

Recent Comments

No comments to show.