Cara Menuntut Insurans Kereta Untuk Kerosakan Banjir

Cara Menuntut Insurans Kereta Untuk Kerosakan Banjir

Anda boleh mengawal pemakanan anda, tetapi anda tidak boleh mengawal sebarang kejadian bencana alam seperti banjir, gempa bumi, hujan batu, dsb. Dengan musim tengkujuh datang, seseorang boleh melihat banyak bencana alam seperti ribut batu, banjir yang disebabkan oleh hujan lebat, dsb. Sebagai contoh, jika kereta anda juga tersangkut di tengah banjir, ia akan menyebabkan kerosakan besar pada kenderaan anda. Kos pembaikan akan melangit. Walau bagaimanapun, jika anda telah menginsuranskan kereta anda dengan insurans kereta maka anda tidak perlu risau kerana ia melindungi anda dari segi kewangan daripada kerosakan yang disebabkan oleh kemalangan, kecurian, rusuhan, kebakaran dan bencana alam. Tetapi adakah anda tahu bagaimana untuk membuat tuntutan kerosakan banjir?anda Insurans kereta komprehensif pasti akan memberi anda sokongan kewangan, tetapi anda harus tahu cara membuat tuntutan. Di bawah adalah panduan langkah demi langkah yang akan membantu anda mendaftarkan tuntutan insurans untuk kerosakan banjir:

Cara Menuntut Insurans Kereta Untuk Kerosakan Banjir

Langkah 1: Pertama, hubungi pembekal insurans anda melalui nombor atau mesej bebas tol.

Langkah 2: Kemudian anda perlu memberitahu syarikat insurans anda segala-galanya dengan jujur ​​dan tepat. Berikan semua maklumat secara terperinci seperti di mana kereta anda diletakkan dan sama ada anda memandu kereta ketika ia rosak atau tidak.

Langkah 3: Sebaik sahaja anda telah memberikan semua maklumat yang diperlukan kepada syarikat insurans anda, mereka akan memberikan anda Nombor Pendaftaran Tuntutan, yang boleh anda gunakan sebagai nombor rujukan.

Langkah 4: Kemudian syarikat insurans anda akan memberi anda masa tertentu, di mana kereta anda akan diambil dari rumah dan akan ditunda ke garaj terdekat.

Langkah 5: Penanggung insurans anda akan menetapkan juruukur yang akan menganalisis kerosakan dan akan memberitahu anda tentang jumlah yang mereka akan bayar kepada anda sebagai tuntutan terhadap pembaikan kenderaan anda. Penanggung insurans anda juga akan memberitahu anda berapa peratus daripada jumlah yang anda perlu bayar sendiri. Tuntutan yang anda akan dapat adalah berdasarkan terma dan syarat polisi yang mesti dibaca semasa membeli insurans motor. Jika anda menemui sebarang masalah dengan jumlah tuntutan, pastikan anda berunding dengan syarikat insurans anda. 

Langkah 6: Setelah semua keraguan anda mengenai jumlah tuntutan dijelaskan. Anda kemudian boleh menandatangani lembaran kelulusan tuntutan. Anda juga harus menyimpan satu salinannya untuk rujukan masa hadapan.

Langkah 7: Kemudian anda harus bertanya kepada syarikat insurans anda tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk kereta anda dibaiki. Anda juga harus kerap menghubungi garaj untuk mendapatkan maklumat terkini tentang kereta anda. 

Langkah 8: Setelah kereta anda dibaiki, pastikan anda menyemaknya dengan betul kerana anda tidak mahu kereta anda berada dalam keadaan rosak. Selepas anda berpuas hati, anda perlu membayar baki jumlah yang timbul selepas syarikat insurans anda menyelesaikan tuntutan.

Langkah 9: Apa yang anda perlu lakukan ialah menandatangani beberapa kertas dan kereta anda sudah sedia. 

Jika anda telah memilih polisi insurans kereta tanpa tunai, maka syarikat insurans anda akan menyelesaikan bil secara terus dengan garaj rangkaian. Pastikan memilih alat tambah semasa membeli pelan insurans untuk mendapatkan perlindungan maksimum.