Bantu Pemilik Kereta tanpa Perlindungan Insurans Banjir

Bantu Pemilik Kereta tanpa Perlindungan Insurans Banjir


Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa syarikat insurans dan bengkel meringankan beban pembaikan kereta kepada pemilik yang tidak mempunyai perlindungan banjir.

Ketua Pegawai Eksekutif Fomca Dr Saravanan Thambirajah berkata banjir mengejut itu akan menyebabkan ramai pemilik kereta baharu tidak berjaga-jaga kerana mereka mungkin tidak melanggan perlindungan banjir pilihan dalam polisi insurans motor mereka.

“Jadi, hanya mereka yang telah melanggannya boleh memfailkan tuntutan insurans. Pengguna yang tidak diinsuranskan perlu mengeluarkan wang mereka untuk menampung kos pembaikan.

“Bagaimanapun, Fomca berharap syarikat insurans akan mengambil berat terhadap pemilik kereta baharu dan mengurangkan kos mereka bagi membaiki, jika boleh. Pusat servis kereta juga harus memberikan rebat kepada pemilik kenderaan yang terjejas,” katanya kepada New Straits Times.

Selain memaksa beribu-ribu orang berpindah dari rumah mereka, banjir juga merosakkan kereta dan kenderaan lain yang ditenggelami air selama beberapa hari.

Persatuan Insurans Am Malaysia dan Persatuan Takaful Malaysia, pada Isnin, menggesa pemegang polisi menyemak semula perlindungan mereka bagi memastikan harta mereka diinsuranskan terhadap banjir.

Mereka berkata tuntutan untuk pemegang polisi yang diinsuranskan terhadap banjir akan dipercepatkan.

Sementara itu, Allianz General Insurance Company (Malaysia) Bhd telah mengerahkan kenderaan pacuan empat roda dan sepasukan pelaras di Selangor dan Pahang untuk memudahkan tuntutan oleh pemegang polisinya.Ketua

umum tuntutan Allianz, Damian Williams, berkata pelanggan boleh menghubungi 1-800-22-5542 untuk memfailkan tuntutan mereka dan pelaras akan dihantar dalam masa 24 jam untuk meninjau harta benda yang terjejas.

Bantu Pemilik Kereta tanpa Perlindungan Insurans Banjir

“Ini adalah keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan kerosakannya amat besar. Kami telah menggerakkan 4×4 berjenama Allianz dan pasukan penyelaras pada hari Jumaat.

“Bagaimanapun, berikutan penutupan paksa jalan dan lebuh raya utama serta tidak dapat dilalui, serta kebanjiran kes, pelanggan kami akan melihat beberapa kelewatan dalam perkhidmatan dan bantuan,” katanya.

Damian berkata syarikat itu akan membayar penyelesaian tuntutan penuh atau bayaran interim untuk pemegang polisi individu (seperti Smart Home Cover) dalam tempoh lima hari dari lawatan penyelaras.

Pelanggan dengan insurans kebakaran (talian komersial) boleh menjangkakan bayaran interim dalam tempoh lima hari dari lawatan daripada pelaras, dengan penyelesaian penuh antara 21 dan 28 hari.

Damian berkata sekiranya syarikat itu tidak dapat menyelesaikan tuntutan sebelum hari ke-28, bayaran interim kedua akan dilaksanakan sebelum hari ke-30.