Apabila Membuat Tawaran Anda untuk Membeli – Jangan Fikirkan Penjual!

Terdapat banyak soalan dan kebimbangan mengenai cara menyampaikan tawaran kepada penjual. Sebagai pelabur hartanah, kami biasanya membentangkan tawaran ini sendiri daripada menggunakan ejen hartanah, jadi adalah penting untuk anda belajar cara berunding dan bagaimana untuk yakin semasa membuat pembentangan.

Saya telah menulis pada masa lalu tentang berunding dengan penjual. Tetapi sebelum anda membentangkan tawaran itu, perkara yang anda perlu tahu di atas segalanya ialah maksimum anda boleh bayar untuknya!

Untuk mendapatkan nombor maksimum itu, perkara yang anda perlu tahu ialah:

nilai sebenar harta tanah
kos pembaikan
kos anda untuk memegang dan/atau menjual hartanah yang
kesemuanya akan membolehkan anda mengira jumlah yang anda boleh bayar untuk ia.

Sebaik sahaja anda mengetahui amaun yang anda boleh bayar untuk harta itu, itulah amaun yang anda tidak boleh pergi di atas. Jadi apabila berunding, langsung TIADA sebab untuk bimbang dengan kedudukan ekuiti penjual, berapa banyak hutang penjual. Anda tidak boleh membenarkan nombor itu memberi kesan kepada apa yang anda tawarkan SAMA SEKALI.

Sekarang, jangan salah faham, sangat penting untuk mendengar semua yang penjual katakan. Adalah penting untuk membina hubungan dengan pelanggan semasa mereka berkongsi situasi mereka dan anda berusaha untuk mencipta penyelesaian kepada masalah mereka. Tetapi masalah mereka tidak boleh menjadi masalah anda. Anda mahu membantu mereka, sudah tentu, tetapi anda tidak boleh membiarkan keperluan mereka menaikkan harga tawaran anda. Tawaran anda hanya berdasarkan jumlah maksimum yang boleh anda bayar.

Apabila ternyata bahawa mereka berhutang lebih daripada apa yang anda boleh tawarkan, dan ia selalunya berhutang, itu adalah situasi yang telah mereka cipta dan yang mereka perlu hadapi, bukan anda. Jika anda ingin terus berjaya, anda hanya boleh menawarkan apa yang digunakan oleh nombor anda, itulah sebabnya anda mesti mengetahui maksimum yang boleh anda tawarkan sebelum anda memulakan proses perundingan.
Apa yang mungkin mengejutkan anda ialah ramai orang menerima tawaran yang jauh lebih rendah daripada hutang mereka. Mereka akhirnya mencari pelbagai cara untuk menghasilkan dana yang diperlukan untuk menjual. Tidak percaya saya? Hubungi mana-mana peguam penutup dan tanya berapa kerap penjual membawa wang ke meja penutup. Ia tidak biasa.

Jadi, jangan fikir untuk penjual. Jangan sesekali “anggap” anda memahami kedudukan mereka, atau apa yang mereka boleh lakukan mengenainya, atau apa yang mereka sanggup lakukan mengenainya, atau apa yang mereka sudah tahu yang mereka perlu lakukan sebelum anda muncul. Malah, semasa menentukan tawaran anda, jangan fikirkan keperluan mereka sama sekali. Fokus hanya pada realiti anda sendiri – nombor sebenar anda seperti yang dinyatakan dalam perenggan 2 di atas – dan kekal dengan itu. Jika ia berfungsi untuk kedua-dua pihak, anda mempunyai perjanjian. Jika ia tidak berjaya, anda berpisah sebagai kawan dan teruskan ke tawaran seterusnya.

Anda sentiasa mahu membantu penjual tetapi selalunya anda tidak boleh. Jangan emosi tentang tawaran anda; ini adalah perniagaan. Terdapat ramai orang di luar sana yang boleh bantu jadi jangan biarkan satu hartanah membawa anda keluar dari perniagaan.

Recent Comments

No comments to show.