Apa yang Harus Dilakukan Jika Kereta Anda dalam Banjir

Kereta Anda dalam Banjir. Kereta yang dirosakkan oleh air banjir sering kali beredar di pasaran. Menurut Carfax, 446,836 kereta yang rosak akibat banjir berada di jalan raya AS pada 2020.menjumlahkan

Jika syarikat insurans kenderaan selepas tuntutan kerosakan banjir, ia akan mengeluarkan hak milik penyelamat. Kereta Anda dalam Banjir. Ini bermakna kereta itu tidak boleh dipandu sehingga ia dibaiki, lulus pemeriksaan dan diberi hak milik semula. Tajuk baru akan menunjukkan bahawa kenderaan itu mengalami kerosakan yang ketara dan telah dibina semula.

Kereta hak milik salvage biasanya dijual di lelongan ke tempat barang rongsokan untuk alat ganti atau kepada peniaga yang akan membina semulanya, tetapi boleh dijual kepada pembeli persendirian jika tajuk menunjukkan terdapat kerosakan akibat banjir.

Peraturan dan undang-undang negeri mengenai gelaran berbeza, dengan sesetengah negeri lebih berlembut daripada yang lain dalam takrifan mereka tentang kereta bertajuk salvage. Ini bermakna kadangkala kereta yang rosak akibat banjir diberi tajuk semula sepanjang beberapa jualan, selalunya merentasi barisan negeri, dan berakhir dengan tajuk yang tidak mendedahkan kerosakan.

Kereta yang dinaiki air juga dibersihkan dan dijual di pasaran persendirian oleh pemilik yang tidak bertanggungjawab yang tidak memberitahu pembeli yang tidak curiga tentang kerosakan itu.

Kenderaan yang mengalami kerosakan banjir boleh reput dari dalam, kadangkala secara beransur-ansur, dan mempunyai sistem mekanikal, elektrik dan keselamatan yang boleh gagal pada bila-bila masa, jadi secara semulajadi anda ingin mengelak daripada membelinya. Ini bermakna mengelak daripada kereta dengan salvage atau tajuk yang dibina semula.

Tetapi bagaimana anda boleh mengetahui jika kereta telah dinaiki air? Bau hapak, permaidani lembap atau tidak padan, karat di sekeliling pintu dan pedal serta bahagian dalam hud dan lumpur di bawah tempat duduk adalah semua tanda anda sedang melihat kereta yang dinaiki air.