Meh sini kalau nak buat Resepi Puding Trifle yang mudah lagi sedap

Resepi Puding Trifle yang menggiurkan tekak korang

Resepi Puding Trifle – Bagi penggemar makanan manis, pencuci mulut adalah sesuatu yang mendapat permintaan tinggi. Selain itu, melihat pencuci mulut yang menarik membuatkan anda meleleh air liur, bukan? Salah satu puding yang paling menarik ialah Resepi Puding Trifle. Menariknya kastard ini mempunyai banyak lapisan, lapisan kek di bahagian bawah, diikuti lapisan kastard, jeli dan lapisan krim putar atau hiasan buah-buahan.

Resepi Puding Trifle

Walaupun terdapat banyak lapisan untuk Resepi Puding Trifle ini, ia tidaklah rumit seperti yang kita fikirkan. Anda mungkin berasa janggal pada kali pertama. Tapi percayalah, persiapan seterusnya sangat mudah dan cepat. Bahagia seperti kacang!

Di Facebook, kami akan kongsikan resepi puding truffle yang diadaptasi khas dari Kakak Aura Zaura. Melihat sahaja gambar puding ini membuatkan kita terliur dan ingin mencubanya. Jadi cubalah resepi puding truffle kebaboom yang sedap ini.

Resepi Puding Trifle

Bahan-bahan untuk Resepi Puding Trifle

Kek Swiss roll
Fruit cocktail
Kristall jelly nona (Guna agar2 je kalau nak jimat)
1 tin susu cair
Tepung kastard
Whipping cream
Gula

Cara Penyediaan Resepi Puding Trifle

Lapisan 1 :
• Potong Swiss roll dlm 1.5cm buh dlm bekas, siramkan dgn air fruit cocktail
Lapisan 2:
• Masak 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula (sukati nak manis lebih ke tak)
• Bancuh 4 sudu tepung kastard dengan air dan masukkan ke dalam susu tadi. Kacau sampai berkilat dgn api perlahan
• Tuang adunan kastard ke atas kek tadi
• Campak-campakkan fruit cocktail dalam kastard, tunggu sampai agak-agak sejuk dan keras

Lapisan 3:
• Masakkan kristal jelly Nona (ikut resepi dia) atau agar2 (resepi sukati la gula n sirap, jangan terlalu keras, agar2 tu biar lembek skit baru sdp) jgn manis sangat sebab dah ada kek dan whipping cream yg manis
• Biarkan sejuk skit
• Tuang agar2 atas kastard dan biarkan sejuk

Lapisan 4 (Tambahan):
• Putar whipping cream sampai kental
• Piping je la atas agar2 td
• Untuk hiasan letak strawberry atau buah2 lain-lain. Buah strawberry tu dibubuh piping gel/jelly supaya berkilat
• Sebenarnya whipping cream kalau x mau bubuh pun x pe. Saje nak bagi cantik dan lebih sedap.

resepi puding trifle che nom,resepi puding trifle azie kitchen,resepi puding trifle azlina ina,resepi puding trifle cocktail ,resepi puding trifle azlita,resepi puding trifle hanieliza,resepi puding trifle oreo,resepi puding trifle mudah.