Kereta Ditenggelami Banjir , Boleh Claim Ke?

Claim Insurans Kereta Yang Kena Banjir


Liputan
menyeluruh pada polisi insurans kereta membantu perlindungan beberapa jenis kerosakan air kepada kenderaan anda, bergantung kepada punca. Perlindungan menyeluruh boleh membantu membayar untuk membaiki atau menggantikan kenderaan anda jika ia rosak akibat hujan batu atau banjir, contohnya. Ia tidak melindungi kerosakan air akibat isu penyelenggaraan, seperti kebocoran perlahan atau membiarkan tingkap anda terbuka semasa ribut hujan.

Perlindungan komprehensif biasanya pilihan, walaupun pemberi pinjaman anda mungkin memerlukannya jika anda mempunyai pinjaman kereta. Berikut ialah beberapa kemungkinan punca kerosakan air dan cara insurans mungkin membantu.

ADAKAH KEROSAKAN AIR DARIPADA RIBUT BATU DILINDUNGI OLEH INSURANS KOMPREHENSIF?

Ribut hujan batu boleh mengakibatkan kerosakan air jika hujan batu memecahkan cermin depan atau tingkap anda, membiarkan hujan dan hujan batu masuk ke dalam kenderaan anda. Jika kenderaan anda mengalami kerosakan air semasa hujan batu, perlindungan menyeluruh boleh membantu membayar untuk membaiki kenderaan anda.

ADAKAH BANJIR DILINDUNGI OLEH INSURANS KOMPREHENSIF?

Semasa banjir, paras air yang meningkat disebabkan oleh hujan lebat mungkin masuk ke dalam enjin dan bahagian dalam kenderaan anda, yang berpotensi menyebabkan banyak kerosakan. Perlindungan menyeluruh biasanya membantu melindungi kenderaan anda daripada kerosakan banjir.

ADAKAH KEBOCORAN SELEPAS HUJAN LEBAT DILINDUNGI OLEH INSURANS KERETA?

Jika hujan lebat, air boleh masuk ke dalam kereta anda walaupun semuanya ditutup. Pengedap yang tidak sempurna di sekeliling tingkap, pintu dan bumbung matahari boleh membiarkan air masuk ke dalam kereta anda semasa hujan lebat, jelas Popular Mechanics majalah.

Menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan kenderaan anda dalam keadaan baik, dan memastikan pembaikan yang betul dilakukan, kata Persatuan Pesuruhjaya Insurans Kebangsaan (NAIC). Oleh itu, jika kereta anda rosak dalam satu kejadian seperti ribut hujan yang tiba-tiba dan lebat, perlindungan menyeluruh boleh membantu melindungi kerosakan pada kenderaan anda. Tetapi jika air perlahan-lahan bocor ke dalam kereta kerana penyelenggaraan yang lemah dan menyebabkan kerosakan dari masa ke masa, kerosakan air mungkin tidak akan dilindungi.

ADAKAH KEROSAKAN AIR AKAN DITANGGUH OLEH INSURANS JIKA TINGKAP DIBIARKAN TERBUKA?

Komprehensif membantu melindungi kerosakan yang tidak berkaitan dengan perlanggaran, untuk peristiwa yang di luar kawalan anda. Komprehensif tidak melindungi kerosakan akibat kekurangan penyelenggaraan atau kecuaian. Oleh itu, jika tingkap kereta anda dibiarkan ke bawah, atau bumbung matahari dibiarkan terbuka, dan akibatnya hujan masuk, sebarang kerosakan air yang disebabkan oleh hujan tidak mungkin dilindungi.

PERKARA LAIN YANG PERLU DI INGAT

Perlindungan menyeluruh biasanya tidak meliputi kerosakan air pada peralatan yang tidak dipasang secara kekal di dalam kereta anda, seperti peralatan bunyi boleh tanggal atau sistem navigasi boleh tanggal, amaran Institut Maklumat Insurans.

Perlindungan komprehensif mempunyai deduktibel, iaitu amaun yang anda bayar daripada poket ke arah tuntutan yang dilindungi. Selain itu, perlindungan komprehensif mempunyai had, iaitu amaun maksimum yang akan dibayar oleh polisi anda untuk tuntutan yang dilindungi. Jika kenderaan anda dijumlahkan dengan kerosakan air, perlindungan menyeluruh membantu membayar untuk menggantikan kenderaan anda, sehingga nilai susut nilainya (dipanggil “nilai tunai sebenar”).

Kerosakan air boleh mengecewakan mana-mana pemilik kereta, tetapi mempunyai perlindungan komprehensif boleh membantu anda membayar balik jika kenderaan anda rosak akibat hujan batu atau banjir. Pembekal insurans anda boleh membantu anda memahami perlindungan anda dan membantu anda mencari polisi yang sesuai untuk anda.