Bagaimana untuk memindahkan NCD ke kenderaan lain

Bagaimana untuk memindahkan NCD ke kenderaan lain – Kereta datang dan pergi. Tetapi NCD anda ada di sini untuk kekal. Sekiranya anda tidak tahu, insurans kereta NCD anda dilampirkan pada nama anda, bukan kereta anda. Jadi jika anda menjual kereta lama anda, anda boleh mengekalkan kadar NCD untuk pemanduan baharu anda.

Ya, anda boleh melakukannya.

Adakah terdapat 2 sebab biasa mengapa anda memindahkan NCD anda dari kereta A ke kereta B?

1. Anda beli kereta baru yang lebih mahal
Anda merancang untuk membeli kereta baru, naik taraf. Tetapi pada masa yang sama, anda sentimental dan ingin menyimpan kereta pertama anda bersama anda. Kami semua di sana.

Itu jika anda ingin melakukan pemindahan NCD pada kereta baharu anda!

kenapa? Kerana penjimatan yang anda dapat dari kereta baru lebih banyak daripada kereta anda yang lain. Anda harus tahu bahawa jika anda membeli kereta baru tanpa pemindahan NCD, anda akan membayar 0% NCD pada kereta tersebut. Anda perlu bermula semula sehingga anda mendapat diskaun maksimum 55% selepas 5 tahun pembaharuan.

2. Kereta ke-2 anda (Djoerder) telah pun memohon insurans
Dalam kes ini, pemindahan NCD berlaku apabila pemegang polisi membeli kereta baharu atau apabila tuntutan dibuat (jika nilai kereta untuk kejadian yang diinsuranskan lebih tinggi daripada nilai kereta lain dengan NCD)

Berikut ialah senario di mana tuntutan berlaku:

Pemegang polisi mempunyai 2 buah kereta; Perodua Myvi lama dengan 55% NCD di mana pemilik akan memindahkan NCD kepada Honda Civicnya. Pemilik Honda Civic itu mengalami kemalangan dan ia telah dituntut. Dia boleh memindahkan 55% NCD kepada Honda Civic yang bernilai lebih tinggi dan mungkin menjimatkan jumlah premiumnya. Sudah tentu, pemegang polisi harus memulakan NCD mereka untuk Perodua Myvi pada 0%.
BACA Diskaun Insurans Motor Tanpa Tuntutan – Kadar NCD di Malaysia

Pendek kata, berhati-hati dengan kos menggunakan NCD anda untuk kebaikan anda sendiri, terutamanya jika anda memiliki lebih daripada 1 kereta. Ramai pemilik kereta tidak tahu bahawa mereka boleh melakukan ini dan menjimatkan ribuan ringgit. Inilah tawarannya:

Pemindahan NCD hanya boleh dilakukan antara kenderaan yang anda miliki. Kedua-dua kenderaan mesti didaftarkan di bawah nama dan nombor kad pengenalan yang sama. NCD tidak boleh dipindahkan ke kenderaan yang bukan milik orang lain.