Adakah Kereta Anda Dilindungi Oleh Insurans Banjir?

Adakah Kereta Anda Dilindungi Oleh Insurans Banjir?

Dengan semua cakap-cakap tentang El Niño dan ribut lain yang berpotensi membawa hujan dan banjir, jika kereta anda terendam air – adakah anda dilindungi? Baiklah, mungkin. Banyak bergantung padaanda insurans kereta polisidan berapa lama anda membeli perlindungan sebelum perjalanan anda rosak atau tenggelam.

Banjir, sama ada disebabkan oleh hujan lebat atau sungai yang melimpahi tebingnya, boleh merosakkan dengan teruk atau menyebabkan kenderaan tergesa-gesa. Tetapi, berita baiknya ialah – jika anda membeli perlindungan komprehensif sebelum kerugian anda, anda sepatutnya berada dalam keadaan yang baik. Penanggung insurans anda, kemungkinan besar, memenuhi tuntutan anda.

Pengecualian mungkin, jika taufan akan melanda kawasan pantai dan pedalaman dan anda memutuskan pada saat-saat akhir untuk tergesa-gesa keluar dan mendapatkan komprehensif dan perlanggaran ditambahkan pada polisi anda. Sedar bahawa kebanyakan syarikat insurans bijak dengan amalan orang yang ingin membayar perlindungan hanya beberapa hari dan bukannya setahun penuh untuk memfailkan tuntutan kerosakan atau kerugian keseluruhan.

Itulah sebabnya pembelian perlindungan komprehensif dihadkan untuk kawasan di laluan taufan. Oleh itu, untuk mengelakkan tuntutan anda ditolak – beli perlindungan terlebih dahulu dan simpannya sepanjang tahun. Jangan buangnya sebaik sahaja ancaman itu berlalu.

Dalam kes tertentu, dan bergantung pada tahap kerosakan pada kenderaan anda akibat banjir, sesetengah syarikat insurans kereta mungkin memilih untuk membayar pembaikan dan bukannya mengisytiharkannya sebagai kerugian keseluruhan. Malangnya, ini boleh menimbulkan pelbagai masalah pada masa hadapan.

Sebaik sahaja kenderaan anda menjadi mangsa banjir besar dan tenggelam untuk sebarang tempoh masa, enjin, transmisi dan bahagian mekanikal penting lain akan rosak. Dan, walaupun ia bukan amalan biasa, jika syarikat insurans anda berkeras untuk membaiki kerosakan, anda mungkin perlu menggunakan kedai badan pilihan syarikat insurans anda. Sebabnya ialah kerja itu biasanya dijamin. Jadi, jika kenderaan anda bertukar menjadi mimpi ngeri, pembaikan adalah pada pembawa insurans dan bukan dari poket anda.

Apakah faktor yang menyebabkan kenderaan anda mengalami kerugian?

Walaupun pengisytiharan kenderaan anda sebagai jumlah kerugian adalah sepenuhnya terpulang kepada syarikat insurans anda, secara amnya, faktor-faktor ini akan menentukan masa depannya:

  • Kerosakan pada kenderaan anda sangat meluas dan tidak boleh dibaiki dengan selamat.
  • Kos untuk membaiki kenderaan anda jauh melebihi nilainya
  • Jika kerosakan atau kos untuk membaiki kenderaan anda ditentukan terlalu banyak, mengikut peraturan negeri atau garis panduan syarikat insurans anda untuk jumlah kerugian.

Sesetengah negeri, seperti South Carolina, menggunakan apa yang dikenali sebagai Jumlah Ambang Kerugian (TLT), yang dimandatkan oleh undang-undang, untuk menentukan nisbah kerosakan yang diperlukan untuk mengisytiharkan jumlah kenderaan.

Sebagai contoh, jika kenderaan anda mempunyai nilai $20,000 dan kerosakan dianggarkan pada $15,000 – menggunakan nisbah TLT Carolina Selatan sebanyak 75 peratus – kenderaan anda akan dianggap sebagai kerugian keseluruhan.